ÇAĞRI MERKEZİ

0 328 440 00 80

YAŞAR KEMAL BULUŞMALARI KÜLTÜR SANAT VE EDEBİYAT FESTİVALİ TAMAMLANDI

Osmaniye Belediyesinin destekleriyle Yaşar Kemal Platformu tarafından, Türk edebiyatının ustalarından Yaşar Kemal anısına bu yıl ilki düzenlenen “Yaşar Kemal Kültür, Sanat ve Edebiyat Festivali”  yapıldı.

Üç gün süren Festivalin ilk gününde ‘Yaşar Kemal ve Benim Çukurovam’ konulu resim yarışması sergisinin açılışı ve ‘Yılanı Öldürseler’ filminin özel gösterimi gerçekleştirildi.

Festivalin ilk günkü etkinliğine Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Sinema Sanatçısı Türkan Şoray, Film Yapımcısı ve Yönetmen Abdurrahman Keskiner, Film Yapımcısı ve Yönetmen Arif Keskiner, Sinema Sanatçısı Zuhal Olcay, Gazeteci-Yazar Zeynep Oral, Besteci Mazlum Çimen, Yazar Feridun Andaç, Gazeteci Ali Eyüboğlu, Yazar Metin Celal, Belgesel Yapımcısı Nebil Özgentürk, Turgut Kazan, Umur Bugay, Metin Deniz, Prof. Dr. Onur Bilge Kula ve sanat dünyasının ünlü isimlerinden çok sayıda konuk katıldı.

“YILANI ÖLDÜRSELER” FİLMİNİN ÖZEL GÖSTERİMİ YAPILDI

Resim sergisinin gezilmesinin ardından Yaşar Kemal’in yazdığı ve Türkan Şoray’ın oynayıp yönettiği, “Yılanı Öldürseler” filminin özel gösterimi yapıldı. Filmin gösteriminden önce Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan “Renklerle bir Yaşar Kemal Portresi” belgeselinin gösterimi izlendi. Ardından Özgentürk moderatörlüğünde Türkan Şoray ile birlikte küçük bir söyleşi gerçekleştirildi. Alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Türkan Şoray, filmin çekimi öncesinde ve sonrasında yaşananları konuklarla paylaştı. Konuşmasının sonunda Türkan Şoray’a Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban tarafından plaket verildi.  Nebil Özgentürk’e ve 1981 yılında çekilen filmin küçük oyuncularından Pars Sezer’e de katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

Park 328 AVM’deki resim sergisinin açılışını Osmaniye Valisi Kerem Al, yapımcı ve yönetmen Abdurrahman Keskiner ile protokol üyeleri yaptı. Sergide, yarışmaya katılan 1012 resim arasından seçilen 50 ilkokul ve 50 ortaokul öğrencisinin eserleri yer aldı. Serginin açılışını yapanVali Kerem Al, “Yaşar Kemal, Çukurova’nın evladı, Çukurova’nın gür sesidir. Çukurova’yı onun kadar güzel anlatan, bizim yüreğimize akıtan başka bir yazar olmamıştır. O bakımdan Türkiye’nin önemli bir değeridir. Biz hepimiz onun sanat ve kültürüne sahip çıkacağız” diye konuştu.

“YAŞAR KEMAL ANADOLU’DUR”

 Festivalin ikinci gününde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Amfisinde sempozyumlar düzenlendi. Düzenlenen sempozyumlarda‘Bir Yudum İnsan Yaşar Kemal’, ‘Yaşar Kemal Edebiyatında Çocuk’ ve ‘Yaşar Kemal Araştırmaları Nasıl Yürütülmeli?’ konuları gün boyu sanat dünyasının ünlü isimleri tarafından konuklara aktarıldı.

Sempozyumların devamında Cebelibereket Kültür Merkezinde gerçekleşen  Osmaniye Belediyesi Musiki Derneği korosu konseri ile konuklar keyifli dakikalar geçirdi.

FESTİVALİN ÖDÜL TÖRENİ HEMİTE KÖYÜNDE YAPILDI

Festivalin son gününde Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü köy olan Hemite köyünde çeşitli etkinlikler yapıldı. Ceyhan nehri kenarında oluşturulan alanda çocuklar aileleri ile birlikte uçurtma uçurup halaylar çekerek gönüllerince eğlendiler. Katılım çok yüksek olduğu etkinlikte nehir kenarına kurulan alışveriş stantları ile küçük bir çarşı oluşturuldu.

Osmaniye  Valisi Kerem Al ve Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara’nın da katıldığı Hemite köyünde düzenlenen ödül töreninin ardından son olarak Mazlum Çimen, Nida Ateş ve Mehmet Seske’nin muhteşem konseriyle Yaşar Kemal Buluşmaları Kültür Sanat ve Edebiyat Festivali sona erdi.

İlgili Terimler :