ÇAĞRI MERKEZİ

0 328 440 00 80

Osmaniye Kent Müzesi

M1

Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi; çevre düzenlemesi, dış cephe taş kaplama, mukarnas, çift başlı kartal, arasta çarşısı, kent dükkanı, kent arşivi, çınarlı kahve, şor odası, geçmişten günümüze Osmaniye, yedi ocak diaroma, eğitim atölyesi gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Mutlu Şehir Osmaniye’ye kazandırdığımız Kent Müzesi ile şehrimizin geçmişini geleceğe taşıyoruz. Osmaniye’nin sosyal hayatı, ticareti, siyaseti, tarihi, sanatı, tarımı kısaca geçmişi her yönü ile çeşitli objelerle insanlara tanıtılıyor.

Kent Müzesinin dış cephesinin tamamı Selçuklu motifleri ile bezendi. Dış Cephenin tamamı taş kaplama, kemer ve tonoz motifleriyle kaplandı. Giriş kapısının sağ tarafında Selçuklu Ongunu Çift Başlı Kartal Konya İnce Minare’deki kartal motifi örnek alınarak yapıldı. Mukarnas kapı Afyon Ahmet Gedik Paşa Camisi’nin mukarnası örnek alınarak yapıldı.

Kent tarihe keyifli bir yolculuk…

Arasta Çarşısı: Geçmişten günümüze Osmaniye’deki meslek grupları kullandıkları malzemeler ve mankenler ile görselleştirilerek müzeyi ziyaret edenlere geçmişteki mesleklerin nasıl yapıldığını anlatıyor. Ayrıca bu çarşı içerisinde çocuk oyunları, eskiden tarımın nasıl yapıldığı, eski düğünleri anlatan bölümler de oluşturuldu.

Tematik olarak, Osmaniye’nin üç bin yıllık tarihi; Hititler, Roma, Abbasi, Kınık, Cebeli Bereket, Aşiretler, fırka-i İslahiye, Osmaniye’nin kuruluşu, Milli Mücadele Kahramanları, Terör Şehirleri, Siyasiler, Değerlerimiz, Camiler ve Kaleler, Coğrafya, Osmaniye’de Ekonomi, Yerel Basın bu bölümde ansiklopedik bilgiler verilerek anlatıldı.

Yedi Ocak Diaroma: Osmaniye’nin kurtuluşu üç boyutlu resimlerle işgalden kurtuluşa kadar Fransızların Osmaniye’yi işgali, Büyük Cami’nin minaresinin tahrip edilmesi, halkın dağlara doğru çekilmesi, Palalı Süleyman’ın Hırlağın Hanı önünde Şehit edilmesi, Rahime Hatun’un Fransız Karakolu’nu baskını sırasında şehit edilmesi ve Fransızların Ankara Antlaşması’yla7 Ocak 1922 yılında Osmaniye’yi terk etmesi anlatılmıştır.

Kent Müzesi Fikri Devlet Bahçeli’den

MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, Ankara-Beypazarı ilçesinde katıldığı bir festival sırasında, ‘Özellikle Beypazarı Kent Müzesi’ne çok hayran kaldım. İlk işim Osmaniye’de de aynısını kurmak olacak’ açıklaması üzerine Osmaniye Belediyesi harekete geçip, Kent Müzesini kısa sürede şehre kazandırdı. Müzenin açılışını ise 6 Nisan 2013 tarihinde bu önemli fikri ortaya koyan hemşehrimiz Sayın Devlet Bahçeli tarafından yapıldı.

Maketler: Osmaniye’de geçmişten günümüze barınak olarak kullanılan evler; çadır, huğ ev, dam ev ve konak ev maketleriyle görselleştirilerek anlatıldı.

Şor Odası: Türk kültürünün önemli mekanlarından olan şor odası ocak başı sohbetlerinin yapıldığı, hikayelerin anlatılarak, türkülerin söylendiği mekan olarak aslına uygun düzenlendi.

Ücretsizdir

Pazartesi hariç her gün saat:09.00 ile 18.00 arası ziyaretçilere açıktır.

İlgili Terimler :