ÇAĞRI MERKEZİ

0 328 440 00 80

OSMANİYE BELEDİYESİ KENT MÜZESİ GEÇMİŞTEN-GELECEĞE IŞIK TUTUYOR

– UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER BALMUMU HEYKELLERLE TANITILIYOR
– YEŞİLÇAM’IN EFSANE YAPIMCILARI KESKİNER KARDEŞLERİN KÜLTÜREL KÖŞESİ OLUŞTURULDU

Selçuklu Mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi, kültür sevdalısı binlerce öğrenci ve vatandaşa geçmişten- geleceğe köprü oluyor. İçerisinde yaklaşık 600 parçanın yer aldığı müzede unutulmaya yüz tutmuş meslekler balmumu heykellerle tanıtılırken, yapımcılık sektöründe Yeşilçam’ın efsane isimleri arasına girmeye başaran Arif ve Abdurrahman Keskiner kardeşlerin köşesi de yer alıyor.

Kültürel anlamda adından sıkça söz ettiren Akdeniz’in incisi Çukurova’nın gözdesi Osmaniye, geçmişten geleceğe köprü olmaya devam ediyor. Selçuklu Mimarisi tarzında oluşturulan Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi de bu anlamda şehre ışık tutuyor. Arasta çarşısı, kent dükkânları, Şor odası ve Yedi Ocak Diaroma gibi bölümlerden oluşan müzede yaklaşık 600 parça sergileniyor. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin balmumu heykellerle sergilendiği müzede kaşık yapımı, eyer yapımı, halı dokuma, terzilik, dövmecilik ve nalcılıktır gibi meslekler ile bu mesleklerde kullanılan araçlar sergileniyor. Binlerce kültür sevdalısı öğrenci ve vatandaşlara geçmişten günümüze yol haritası olan müzede Osmaniye’de yetişen değerlerin hayatlarını anlatan köşelerde yer alıyor.

Bu kapsamda 12 Mart 2024 tarihinde 85 yaşında vefat eden Arif Keskiner adına Osmaniye Belediyesi Kent Müzesi’nde “Türk Sineması’nın Usta Yapımcıları Arif ve Abdurrahman Keskiner Kardeşler Kültürel Mirasıdır” köşesi oluşturuldu. Hayatı boyunca yönetmenlik, yapımcılık, senaristlik ve yazarlık vasfıyla onlarca Türk Filmi, kitap ve belgeseli de bizlere kazandıran Arif Keskiner’in kardeşi Abdurrahman Keskiner de oluşturulan köşede yerini aldı. Yapımcılık şirketiyle Yeşilçam’ın enleri arasına girmeye başaran sektör hayatı boyunca yaklaşık 80 filme imza atan Abdurrahman Keskiner, ömrünün yaklaşık 60 yılını sinemaya vererek Yeşilçam’ın unutulmaz yapımcısı haline geldi.

ARİF KESKİNER KİMDİR?
Arif Keskiner, 1 Kasım 1938’de Osmaniye’de doğdu. Abdurrahman Keskiner’in ağabeyidir. İlkokulu ve ortaokulu Osmaniye’de, liseyi de İstanbul’da tamamladıktan sonra İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. Otobüs, Kapıcılar Kralı, Selvi Boylum Al Yazmalım gibi filmlerin prodüktörlüğünü yaptı. Yılanı Öldürseler ve Piano Piano Bacaksız filmlerinin senaryo yazımında yer aldı. ‘Bay Alkolü Takdimimdir’ dizisinin yönetmenliğini yaptı. Birçok filmin de yapımcılığını üstlenen Keskiner, hayatı boyunca birçok kitabı kaleme aldı. Evli ve bir çocuk babası Arif Keskiner, kan hastalığı sebebiyle 12 Mart 2024 tarihinde 85 yaşında vefat etti.

ABDURRAHMAN KESKİNER KİMDİR?
1941 yılında Osmaniye’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Osmaniye’de tamamladı. Lise eğitimine Osmaniye’de başladı, İstanbul’da bitirdi. 1965 yılında Yılmaz Güney’in menajeri olarak sinema hayatına girerek yapımcılığını üstlendiği ilk film, 1968 yapımı  ‘Seyyithan Toprağın Gelini’ oldu. 1970 yılına gelindiğinde ise, Yılmaz Güney’in hayat hikâyesinden izler taşıyan ‘Umut’ filminin yapımcılığını üstlendi. ‘Umut’, Türkiye’den Cannes Film Festivali’ne katılan ilk film oldu. 1980 yılında Türkiye’den İspanya San Sebastian Film Festivali’ne katılan ilk film olan ‘Hazal’ı çekti. Bu filmle festivalden birincilik ödülü alan Abdurrahman Keskiner, yaklaşık 80 filme imza attı.

BELEDİYEMİZ KENT MÜZESİ MİNİK ÖĞRENCİLERİ AĞIRLADI

Bahçeşehir Koleji’nin minik öğrencilerini ağırlayan Belediyemiz Kent Müzesi, rehber eşliğinde müzede geçmişten geleceğe yolculuk yaptı. Unutulmaya yüz tutmuş ve günümüzde halen aktif olarak faaliyet gösteren meslek kolları hakkında genel bilgiler alan öğrenciler, 7 Ocak Diaroma bölümünde de Osmaniye’nin Kurtuluş Savaşı hakkında bilgiler aldılar.

Müze içerisindeki bölümleri rehber eşliğinde tek tek gezdikten sonra Şor Odası’na geçen öğrenciler Kıraathane kültürüyle ilgili geniş bilgi edindiler. Eğlenceli geçen gezinin sonunda minik öğrenciler Şor Odası’nda şarkı söylemenin keyfini yaşadı.

 

 

İlgili Terimler :