ÇAĞRI MERKEZİ

0 328 440 00 80

OSMANİYE FISTIKFEST 2025 BİNLERCE KİŞİNİN KATILIMIYLA TAMAMLANDI

Osmaniye Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen “Osmaniye Yer Fıstığı Festivali (FıstıkFest 2025)” birbirinden renkli etkinlikler, konserler ve yarışmalarla dolu dolu geçti. Geçtiğimiz hafta içi lansman programıyla başlayan ve hafta sonu final etkinlikleriyle sona eren festival, on binlerce kişinin katılımıyla tamamlandı. 2003 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan ve geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaretle taçlandırılan “Osmaniye Yerfıstığı”, festival süresince gastronomi dünyasının ve vatandaşların ilgisini çekti.
BAŞKAN ÇENET: OSMANİYE FISTIĞI ARTIK GASTRONOMİNİN BAŞ TACI
Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, kentin bereketli topraklarında yetişen yerfıstığının hem ekonomik hem de kültürel açıdan büyük bir değer olduğunu vurguladı. Başkan Çenet, “Geçtiğimiz yıl ürünümüzü her yönüyle podyuma çıkardık. Osmaniye fıstığı artık gastronominin ve inovatif ürünlerin baş tacı haline geldi. Bu yıl da aynı coşkuyla festivalimizi sürdürüyoruz. Osmaniye’miz kendi insanıyla kenetlendiğinde başaramayacağı hiçbir şey yok.” dedi.
FISTIK DALLARIYLA SÜSLENEN TRAKTÖRLERLE ŞEHİR TURU
Festivali etkinlikleri çerçevesinde araçlı festival şehir turu gerçekleştirildi. Millet Bahçesi önünden başlayan etkinlikte, tarladan sökülmüş yerfıstığı dallarıyla süslenen traktörler; Adnan Menderes Caddesi – Atatürk Caddesi – İstiklal İlkokulu güzergâhını takip ederek Musa Şahin Bulvarı üzerinden Osmaniye Belediyesi önünde turu tamamladı. Etkinliğe Osmaniye Motosiklet Kulübü üyeleri motosikletleriyle, veteran sporcular ise araç konvoyunun önünde koşarak katılarak renk kattı. Şehir turuna Belediye Başkanı İbrahim Çenet, ünlü şefler, sporcular, sosyal medya fenomenleri ve çok sayıda genç katıldı. Traktör römorklarından vatandaşlara festival etkinliklerine davet çağrısı yapılırken, paketlenmiş yerfıstıkları da ikram edildi.
FİNAL ETKİNLİKLERİ RENKLİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜYLE BAŞLADI
festivalin final etkinlikleri cumartesi günü, kortej yürüyüşüyle başladı. Bando ekibi, maskotlar, animasyon ekipleri ve tahta bacaklı göstericilerin yer aldığı kortej, Atatürk Caddesi boyunca vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Vatandaşlara fıstık ikramı yapılırken, kentte adeta festival havası esti. Yoğun katılım gösteren vatandaşlar ile yerfıstığı figürlü kostümler giyen öğrenciler de festivalde renkli görüntüler oluşturdu. Devam eden etkinlikler kapsamında “Annemin Fıstık Gibi Yemek Yarışması” ve “Annemin Fıstık Gibi Tatlı Yarışması” renkli görüntülere sahne oldu. Osmaniye fıstığıyla hazırlanan yöresel lezzetler ve tatlılar, ünlü şeflerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Yemek yarışmasında Hatice Özgen birinci, Nagehan Başaran ikinci, Fatma Göçmen üçüncü olurken; tatlı yarışmasında ise Ebru Türkmen birinci, Beyza Nur Durukan ikinci, Merve Nur Akyürek üçüncü oldu.
ÇOCUKLAR FESTİVALDE DOYASIYA EĞLENDİ
Festival boyunca çocuklar için kukla gösterileri, animasyonlar ve eğlenceli etkinlikler düzenlendi. Vantrolog Çiğdem Çelebi’nin “Kuklamanya-Marmelat” adlı gösterisi miniklerden yoğun ilgi gördü. Mezopotamya Anadolu Gastronomi Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği’nce Osmaniye Yer Fıstığı ile harmanlanmış oğlak etli bulgur pilavı vatandaşlar ikram edildi. Şanlıurfa Profesyonel Aşçılar Derneği, festival alanında kurulan şefler sahnesinde FıstıkFest temalı çiğ köfte yaparak festival heyecanına ortak olan katılımcılara ikramda bulundular. Ayrıca Kahramanmaraş’tan Osmaniye Fıstık Festivaline katılım sağlayan Şef hacı Fidan Kahramanmaraş’ın eşsiz lezzeti Paça Çorbası’nı festival alanında vatandaşlara ikram etti. Osmaniye Fıstık Festivali kapsamında düzenlenen “Fıstıklı Yemek Yarışması”nda Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri hünerlerini sergiledi. Yarışmada, Osmaniye yerfıstığıyla hazırlanan yaratıcı yemekler jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Sonuçlara göre; Zeynep Kuvvetli – Zülal Esra birinci, Hüsna Küçükaslan – Aslıhan Eren ikinci, Aysu Altun – Ebru Özdemir üçüncü, Rabin Tuluman – Sezgin Gündoğdu ise dördüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere ödülleri, Türkiye Aşçılar Federasyonu’ndan ödüllü şefler tarafından takdim edildi.
ÜNLÜ ŞEFLER OSMANİYE FISTIĞIYLA SAHNEDE BULUŞTU
“Şefler Sahnesi” etkinliklerinde Türkiye’nin 35 farklı şehrinden gelen ünlü şefler, Osmaniye fıstığını kullanarak özel tariflerini sergiledi. Dev kazanlarda haşlanmış kabuklu fıstıklar katılımcılara ikram edilirken, gastronomi tutkunları için lezzet dolu anlar yaşandı.
ÜMİT BESEN VE KIRAÇ’TAN UNUTULMAZ KONSERLER
Festivalin akşam etkinlikleri ise ünlü sanatçıların konserleriyle taçlandı. Cumartesi günü akşam memleketi Osmaniye’de sahne alan Ümit Besen, sevilen şarkılarını hemşerileriyle birlikte seslendirirken duygusal anlar yaşandı. Besen’e Belediye Başkanı İbrahim Çenet tarafından Karatepe kilimi ve Atatürk Lisesi’ne ait nostaljik bir fotoğraf hediye edildi. Festivalin finalinde sahneye çıkan Kıraç ise enerjik performansıyla binlerce vatandaşa unutulmaz bir gece yaşattı. Alanı dolduran kalabalık, sanatçının şarkılarına hep bir ağızdan eşlik etti.
OSMANİYE’NİN MARKA DEĞERİNE KATKI
Coğrafi işaret tescilli Osmaniye yerfıstığının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına büyük katkı sağlayan FıstıkFest 2025, kültür, sanat ve gastronomiyi bir araya getirdi. Festival, Osmaniye’nin üretim potansiyelini ve kültürel zenginliğini ön plana çıkarırken, hem kent ekonomisine hem de turizmine önemli bir ivme kazandırdı.
Başkan İbrahim Çenet, Osmaniye Yerfıstığı Festivali’nin yoğun katılım ve büyük ilgiyle tamamlandığını belirterek, her yıl üzerine ekleme yapılarak festivalin daha geniş kapsamlı hale getirildiğini söyledi. Çenet, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ve katılım gösteren tüm vatandaşlara teşekkür etti.

 

İlgili Terimler :